Raku stoken
Wat is Raku-stoken?
Een manier om biscuit-gebakken klei af te werken is het Raku te stoken. Dat is een manier van stoken, afkomstig uit Japan. De geglazuurde werken gaan in een buitenoven (met deksel) en worden in ruim anderhalf uur verhit tot 1000*C, waarna de oven wordt opengedaan. De werkstukken worden met grote tangen uit de oven gehaald, waarna ze op een bedje van zaagsel geplaatst worden. Vervolgens gaat er een ton over het werk heen waardoor het luchtdicht wordt afgesloten en begint het inrookproces. (Het zaagsel was natuurijk gaan branden maar zonder luchttoevoer wordt dat smeulen en roken. )
Door de temperatuurschok van het plots uit de oven halen ontstaan haarscheurtjes in de glazuur. Door de rook van de houtsnippers/zaagsel rookt het beeld zwart in waar geen glazuur zit, en ook de craquelures roken zwart in.
Dit geeft het werk een doorleefde uitstraling met het bekende zwartgrijze craquelé.